250kg penkistä slingshotilla

16.04.2018 - 14:22

Viime viikolla tuli sitten penkattua ensimmäistä kertaa 250kg slingshotilla joten aikaisempaan slingshot tulokseen 240kg parannusta tuli kymmenen kiloa. Oliko tässä mitään järkeä tai hyötyä niin ei, mutta kunhan tuli kokeiltua eikä tuo nyt ihan niin puhtaasti itse nostettuna tullut mutta lähestulkoon ja siihen olen itse tyytyväinen. Sinällään kun penkissä kuluu aikaa lähes tunti tai ainakin 45 minuuttia ja tekee yhteensä seitsemän "sarjaa" 100kg, 140kg, 180kg, 210kg, 230kg sekä 250kg niin täytyy vain sanoa, että aika se vain vie. Itse otan enemmin enemmän aikaa kun yritän tehdä nopeammalla rytmillä ja tuohon vaikuttaa myöskin niin monet muut tekijät. Ensinnäkin itse pitää pitää tietty määrä taukoa sarjojen välillä minkä lisäksi pitää ottaa huomioon koska saan spotterin spottaamaan. Ei ole vain ihan niin, että teen kun haluan tehdä vaan pitää ottaa myös huomioon kuka ikinä onkin spottaamassa.

Kun penkkasin uuden ennätykseni 220kg niin tuolloin olin kyllä mielestäni paremmassa kunnossa sillä tällä kertaa jo 230kg tuntui nousevan hieman vaikeasti. Tästä huolimatta nostin painot 250kg kun olin jo ennen ensimmäistä nostoa ajatellut 250kg painoja. Tietenkin ainakin itse teen päivän kunnon mukaan enkä "pakotetulla" tyylillä koska olin suunnitellut. Jos 230kg olisi ollut raskaampi niin tällöin en olisi lähtenyt yrittämään 250kg painoja. Kuitenkin kun sain kaksi toistoa 230kg painoilla niin tämän johdosta lähdin yrittämään 250kg nostoa.

Itselleni kyykyssä, maastavedossa sekä penkissä tietyn painon jälkeiset yritykset ovat aina yksittäisiä enkä voi oikein verrata edellisiin painoihin. Kuten viikko sitten 220kg nostoissa 200kg painot tuntuivat todella raskaalle ja tämä oli loppujenlopuksi huonoin nosto sillä tämän jälkeen 215kg ja 220kg menivät paljon paremmin. Sama koskee myös sitä, että saisin suhteessa enemmän toistoja pienemmillä painoilla verrattuna maksimiin niin ei sekään nyt ihan niin pidä paikkaansa. Mielestäni painoihin pitää tottua ja sitä kautta ne tulevat tutuiksi ja samalla tämä auttaa saamaan enemmän toistoja. Sanotaan nyt, että penkkaat 200kg ennätykseksi niin tämä ei tarkoita sitä, että saat 180kg painoilla automaattisesti kahta, kolme tai jopa neljää toistoa mitkä viittaisivat 200kg nostoon. Sinun pitää tottua nostamaan 180kg painoilla jotta useamman toiston saaminen on mahdollista tai helpompaa.

Yleisesti se kyllä pitää paikkaansa, että suurissa liikkeissä kun saa jollain painolla kaksi - kolme toistoa niin 10kg tai jopa 20kg suuremmilla painoilla pitäisi saada vähintään yksi nosto, mutta ei se aina noin mene. Kaikki on loppujenlopuksi päästä kiinni eli miten uskoo itseensä ja vähemmän varsinaisella voimatasoilla. Jos olet kunnossa ja rauta on kevyttä mutta päässä alat miettimään jotain ylimääräistä tai et usko tekemiseen niin epäonnistuminen on varmempi kuin onnistuminen. Myöskin jos alat miettimään ja tekemään nostoa tai sarjaa hieman voimia säästellen niin se kostautuu helposti. Tästä syystä onkin vain parempi ottaa kaikki nostot ja sarjat tosissaan jotta ylimääräisiä voimia ei kulu sen takia, että otat hieman säästellen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.