250kg nousi maastavedosta vuosien yrittämisien jälkeen

07.06.2017 - 12:46

Sunnuntaina se viimein tapahtui mitä olen tässä nyt kolme - neljä vuotta yrittänyt eli saada maastavedosta 250kg ylös. Aina aikaisemmilla kerroilla kumpikaan 245kg tai 250kg ei ole oikeastaan noussut edes maasta ylös. No okei viime kerralla kun koitin nostaa 250kg niin sain sen muutamia senttejä nousemaan mutta tuo sunnuntain nosto tuli ihan puskista. Tein alusta asti maastavetoa kuin ihan tahansa normaalina päivänä miettimättä millä painoilla tulen tekemään. Tein kahdesta kolmeen toistoa 100kg, 140kg, 180kg sekä 220kg painoilla minkä jälkeen sitten mietin hetken aikaa ja nostin painot 250kg.

Eihän se lopulta ollut mikään hienon näköinen nosto mutta ei sen ollut tarkoitus olla. Tarkoitus oli vain saada painot ylös ilman selän hajoittamista mikä tapahtuikin. Alaselkä otti oikealta puolelta hieman osumaa mutta ei niinkään kipeästi mutta sillä tavalla kuitenkin että tiesi tekniikan hieman kärsineen. Näin on kyllä käynyt joka kerta kun olen nostanut ennätyksiä maastavedossa ja ainakin ne ensimmäiset kerrat ovat olleet aina samankaltaisia. Ei mitään oppikirja tekniikkaa vaan enemmänkin runttausta ainakin loppua kohden sillä nosto voi helposti jäädä siihen polven kohdille mistä pitää vain runtata. Myöskin tämä kohta on juuri se paha paikka alkaa runttaamaan sillä selkä voi kärsiä juuri näillä kohdilla.

Tuon jälkeen laskin painot 180kg joilla taisin tehdä yhden sarjan millä taisi tulla joku kolme toistoa. Aloin hieman huomaamaan tuon alaselän osumaa tai ainakin varomaan sitä joten halusin ennemmin tehdä "vajanaisen" sarjan kuin runtatata ihan loppuun asti. Kuitenkin kun maastavedon jälkeen siirtyi tekemään kulmasoutua niin kulmasoudun asennossa pystyi ihan hyvin oleen kun aikojen saatossa on käynyt niinkin, että maastavedossa selkä on mennyt siihen kuntoon ettei kulmasoudun tekeminen ole ollut mitään hauskaa. Hyvä kun on pystynyt edes menemään kulmasoudun asentoon ja oleen siinä. Mitään tuollaista ei tällä kertaa ollut eikä selkä ollut seuraavana aamuna yhtään kipeä joten mitään pahempaa siellä ei käynyt.

Nyt on taas hetki jolloin minun pitää nyt päättää ja miettiä onko parempi pitää taukoa maastavedossa vai alkaa jatkaa tekemistä sillä tavalla kun on tullut tehtyä. Pitäisikö keskittyä enemmän yläselän liikkeisiin vai jatkaa samalla tavalla millä on tullut tehtyä ja vuositolkulla. Lähinnä olen miettinyt ja ajatellut mitä aikaisemmin on tapahtunut ennätyksien jälkeen. Sitä kun vain lähtee helposti yrittämään jotain mitä ei oikein pysty tekemään kun odotukset kasvavat aina tämänkaltaisien asioiden jälkeen. Niin on käynyt minulle esimerkiksi penkissä ja maastavedossa aikaisemmin. Kun on saanut ennätyksen tai jonkin huippu sarjan tehtyä niin odotukset ovat nousseet siihen, että jakaisi tehdä isommilla painoilla mitä oikeasti jaksaa.

Tietenkin nyt olisi hyvä pitää taukoa maastavedosta ja keskittyä selkätreenissä muihin liikkeisiin. Näin rasittaisin vähemmän koko kroppaa ja palautuisin paremmin. Kuitenkin maastavedon tulokset lähtevät nopeasti tippumaan mitä enemmän pitää taukoa maastavedosta minkä huomaisin sitten kun aloittaisin maastavedon tekemisen uudestaan. Toisaalta huomasin kyllä sen, että penkissä maksimi tulokset eivät niinkään tippuneet vaikka laskin painot hetkeksi aikaa pienemmiksi ja keskityin treenaamaan penkkiä erilailla.

Juurikin maastaveto on ollut itselleni se liike mikä on tuntunut junnaavan paikoillaan pisimpään ja missä olen eniten epäonnistunut ennätyksien nostamisissa. Tämän johdosta tauon pitäminen maastavedosta voi olla vaikempaa ellen nyt ota oikeasti toisenlaista lähestymistapaa selkätreeniin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.