16.5km lenkki vesisateessa launtaina ja tänään "väsyneempi" kuntosalitreeni

16.11.2016 - 12:06

Tänään jäi aamulenkki väliin vaikka sellaista suunnittelin tai oikeastaan mietin pystyisinkö menemään lenkille. Tänään oli tarkoitus mennä pitkästä aikaa töihin pyörällä kun sen sunnuntaina toin takaisin. Pyörällä töihin, pyöräilyvaatteiden vaihto juoksuvaatteisiin ja juoksemaan sekä iltapäivällä pyörällä takaisin kotiin. Olen tämän operaation kerran suorittanut, mutta onhan tuo jo hieman kun illalla oli vuorossa vielä kuntosalitreeni. En muista oliko tuolloin kerran kun menin pyörällä eka toimistolle ja sieltä juoksemaan niin kuntosalipäivä vai ei. Tuo taisi olla aikoinaan maanantaipäivä, mutta tuolloin taisin käydä kuntosalilla sunnutaisin enkä maanantaisin. Tänään tai siis eilen kun päätin tämän aamun suunnitelmista katsoin tuon olevan kuitenkin ihan liikaa.

Tietenkin aamulla kun heräsin niin kuulin vesipisaroiden osuvan pihalla ikkunoihin ja seiniin. Miten taas saattoikaan ilman jatkuvan samankaltaisena kun mitä se oli ollut eli että, vettä ja vettä. Tämä ei kuitenkaan muuttanut suunnitelmiani vaikka vaikka hieman se laittoikin miettimään. Vettä ei kuitenkaan satanut kamalasti ja juuri kun olin lähdössä niin vesisade hieman hellitti enemmän mikä oli vain hyvä asia. Päätin kuitenkin aamulla meneväni pyörällä vaikka satoikin vettä sillä olinhan käynyt lauantaina suhteellisen kovassa vesisateessa juoksemassa 16.5km lenkin vaikka alla olikin pohjilla perjantain hack-kyykyt.

Lauantaina sain vain idean lähteä juoksemaan ja jossain kohtia päätin juosta pidemmän lenkin kun niitä ei ole hirveästi tullut. Eipä niitä nyt muutenkaan tule hirveästi vedettyä, mutta lauantaina lenkin alussa päätin yrittää juosta pidemmän lenkin. PIdemmällä tarkoitan 15km tai yli sillä kymmenen kilometriä on minulle aika perusmatka. Tietenkään oikeasti tuo 15km ei ole mikään pitkä lenkki jos asiasta keskustelee juoksijan kanssa. Lähinnä pitäisi saada pidempiä lenkkejä puolimaratonia varten, ei oikeastaan muuten vaikka pitkäkestoisempi aerobinen treeni olisin hyväksi. En oikeastaan tiedä miksi voisin "helposti" vetää esim viikonloppuisin kyllä spinningmaratoneja, mutta saman kestoinen juoksu ei vain oikein onnistu.

[[{"fid":"465","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":725,"width":551,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Kaikista paras olisi kuitenkin ollut jos olisin levännyt vain lauantaina enkä olisi mennyt ollenkaan juoksemaan. Perjantaina tein kuitenkin 195 toistoa hack-kyykkyä sekä muutenkin treenin aikana minulla oli heikompi olo. Lauantaina ekan neljän kilometrin ajan minun molempiin jalkoihin sattui hieman tai ainakin oli jonkinlaisia kipuja, mutta nämä menivät nopeasti pois. Lauantaina muutenkin jalkani olivat jumissa joten lenkki ei auttanut tämän suhteen yhtään asiaa vain pelkästään pahensi sitä. Enkä myöskään ajatellut lauantain lenkkiä yhtään tämän viikon treenien kannalta eli miten lauantain lenkki tulisi vaikuttamaan tämän viikon kuntosalitreeneihin. Käytännössä en miettinyt sitä miten tulen palautumaan lenkistä varsinkin kun tein niin pitkän lenkin.

Ihmeellinen päivä kuntosalilla kun väkeä oli ihan kamalasti kesään nähden ja itse olin hieman väsynyt

Tänään kyllä tuntui hyvältä kropassa ja ajattelin yleisesti olevan palautunut viime viikon treeneistä. Näin ei kuitenkaan ollut ja huomasin tämän ensimmäisessä kunnon pystypunnerrus sarjassa. Tänään oli myöskin normaalia erilaisempi probleema ja varsinkin pystypunnerrusta tehdessä. Vasen käsi ei toiminut yhtä hyvin kuin oikea. Jo 50kg käsipainojen saanti alkuasentoon tuotti vaikeuksia ja asiaa pahensi vain vasemman puolen "laahaus". Ei varmaan ollut edes kaukana, että olisin saanut olkapään huonoon kuntoon jos minulla ei olisi ollut varmistajaa. Nuo 50kg käsipainot ovat kuitenkin niin suuret, että en jaksa hallita niitä 100% joten on vain parempi kysyä varmistaja katsomaan. Varsinkin ensimmäisen toiston katsominen / varmistaminen auttaa todella paljon mikä helpottaa omaa tekemistä. Huomasin tämän viikko sitten kun tein tiputussarjan yksin alusta asti ilman ketään varmistajaa niin aloituspainoihin kului valtavasti energiaa. Vaikka jaksoin nostaa silloin todella hyvin 50kg käsipainot alkuasentoon niin jos tuolloinkin olisi ollut varmistaja niin tämä olisi auttanut tiputussarjan myöhemmissä painoissa jolloin olisin saanut enemmän toistoa.

[[{"fid":"464","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Kun ensimmäinen liike pystypunnerrus meni hieman "huonosti" vaikka oikeasti se ei mennytkään niin tämä laittoi pienen "varoituksen" päälle. Lähinnä siltä kannalta ettei tänään kannattanut kokeilla millän kovin suurilla painoilla ihan kaikkea vaan jos mietti paino valintoja niin otti sitten ne hieman pienemmät. Yleensä treeneissä käy näin jos ensimmäinen liike menee "huonosti" niin tämä vaikuttaa helposti treenin muihin liikkeisiin. Ainahan näin ei kuitenkaan käy, että ensimmäisen liikkeen mennessä huonosti loput liikkeet menevät samalla tavalla. Ei ja minullakin on käynyt monta kertaa siten, että ensimmäinen liike on mennyt huonosti tai huonommin kuin olen olettanut niin treenin loput liikkeet ovat menneet ihan normaaleilla painoilla.

En oikein tiedä, mutta suunnittelin ennen kuntosalille menoa tekeväni kuusi olkapääliikettä sekä neljä hauisliikettä. Suunnitelma oli tehdä kolme olkapääliikettä ja kolme takaolkapääliikettä sekä tietenkin neljä hauisliikettä. Jostain syystä suunnittelin tekeväni tänään kunnolla takaolkapäitä kuitenkaan vähentämättä normaaleiden olkapääliikkeiden määrää sinällään. Tuo jäi kuitenkan vain suunnitelmaksi tänään sillä tein yhteensä yhdeksän liikettä joista neljä hauisliikettä ja viisi olkapääliikettä. Viidestä olkapääliikkeestä kaksi oli takaolkapääliikkeitä sekä kolme normaaleita olkapääliikkeitä. Mietin kyllä treenin lopussa tekeväni lisää liikkeitä, mutta aloin olemaan väsynyt ja kellokin näytti yli 21 joten katsoin liikemäärän olevan ihan hyvä.

Ajattelin tänään kuntosalilla olevan vieläkin hiljaisempaa mitä parin viikon ajan on ollut. Kuitenkin Juhannus takana joten ajattelin, että nyt viimeisetkin ovat viimein kesäkunnossa ja aloittavat tauon kuntosalita, mutta näin ei ollut. Olin kuntosalilla hieman ennen 19.30 ja ihmettelin kuinka paljon väkeä siellä oli. Tietenkin tänään oli maanantai, mutta silti väkeä oli paljon enemmän kuin kuvittelin. Saa nyt nähdä oliko tämä tälläinen yksittäinen ihmepäivä vai onko nyt luvassa joku ihmeellinen kesän väkiboosti.

Olkapää- & hauistreeni

  • Pystypunnerrus 25kg x10, 2x10 50kg, 2x10 45kg
  • Tripla hauis istuen 2x20, 2x15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6
  • Vipunostot sivulle istuen tiputussarja 3x 7,5kg x12, 5kg x12
  • Hauiskääntö z-tanko 3x10 47,5kg
  • VIpunostot takaolkapäille 3x10 7,5kg
  • Takaolkapääsoutu köydellä taljassa 50kg x10, 3x10 60kg
  • Hauiskääntö ristikkäistalja 40kg x10, 3x10 50kg
  • Vipunostot eteen levypainolla 3x10 20kg
  • Keskitetty hauiskääntö 3x10 15kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".