158 merkitys ja pelkkiä supersarjoja

16.11.2016 - 12:06

Motivaation ja itseluottamuksen nousemiseen vaaditaan yleensä yksi hyvä onnistuminen ja minulle se oli Vantaan Vantaan puolimaratoonin jälkeen minun treenimotivaationi on ollut huipussaan eikä edes ”huonosti” menneet treenit ova sitä laskeneet. Puolimaratoonin jälkeen otin pari viikkoa rauhallisemmin, jonka jälkeen kuntosalitreenit ovat menneet todella hyvin, mutta juoksutreenejä olen säästellyt / vähentänyt. Luulisi, että hyvin menneen juoksutuloksen jälkeen olisin treenannut enemmän juoksemista ja vähentänyt kuntosalitreenejä, mutta toisin on käynyt. Kuntosalitreenien mennessä hyvin olen tarkoituksella säästellyt vauhteja juoksutreeneissä, jotta tulokset eivät ole laskeneet kuntosalilla. Olen myös jättänyt aamulenkkejä väliin siksi, että olen saanut tarpeeksi unta ja levätä.

158 ei olisi tapahtunut ilman yhtä henkilöä nimeltä Jari Nylander, joka sai minut ilmoittautumaan koko puolimaratoonille. Ilmoittautumisen jälkeen kävimme monia kertoja juoksemassa aamulenkkejä sekä muutaman kerran intervalleja iltapäivisin joka edes auttoi valmistautumista puolimaratoonille. Yleisesti ottaen minun valmistautuminen ei sujunut siten kuin olin sen suunnitellut, mutta sain Nylanderin kanssa vedetyt juoksut tarjosivat peesiapua ja sitä kautta vauhtia juoksuihin mitä yksin on vaikea saada. Sain myös hyviä vinkkejä juoksuharjoitteluun sekä valmistautumiseen mitkä edes auttoivat tuloksen saavuttamista. Samalla sain sen lisämotivaatio ja halun näyttää, että pystyn alle kahden tunnin alitukseen. Tästä siis kiitos Jarin suuntaan ja katsotaan mitä ensivuonna tuo tullessaan.

Viime viikolla, kun etsin uusia ideoita Youtubesta niin minulle tuli vastaan Greg Plitt’sin ”armeijatreeni” videoita, joista olen saanut paljon uusia ideoita treenaamiseen. Tällä hetkellä kun motivaatio ja itseluottamus on korkealla niin on helppo kokeilla uusia asioita vaikka ne olisivatkin minkälaisia tahansa. Minun torstainain selkätreeni koostui vain supersarjoista joita tein kolme. Aloitin heti ensimmäisen supersarjan maastaveto + good morning kompolla, jota nimitän itse ”selän murskaajaksi”. Molemmat ovat liikkeitä joissa tarvitsee mennä vain vähän pieleen niin alaselkä on pian romuna, joten painot ovat mietittävä tarkkaan. Lopuissa supersarjoissa otin vähän pienemmät painot ihan vain siksi, että osa liikkeistä oli uusia ja osaa en ollut tehnyt vähään aikaan. Oliko tässä treenissä mitään järkeä? Ei ehkä sinun mielestäsi, mutta tiedän itse mitä olen tekemässä.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=cNT9nqfUqaM]

Kirjoitin tekstiä jo perjantaina ja juuri kun se oli lähestymässä loppuaan niiin selain päivitti sivua itsekseen ja teksti hävisi. Yritin kirjoitella mahdollisimman paljon samaa, mutta tästä tekstistä tuli erilainen sekä jätin yhden aiheen kokonaan pois josta tulen kirjoittamaan varmaankin huomenna.

Selkätreeni

  • Supersarja maastaveto 3x5 150kg + good morning 3x10 50kg
  • Supersarja t-kulmasoutu 1x10 20kg, 1x10 30kg, 3x10 40kg + yhden käden t-kulmasoutuu 5x10 10kg
  • Supersarja shotgun row 3x10 13.75kg + yhden käden ylätalja polvilteen 3x10 13.75kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.