110km joulukuulle jäljelle juoksu tavoitteesta

16.11.2016 - 12:06

Joulukuulle jäi juostavaa noin 110km jäljelle 1000km vuositavoitteesatani. Parin kuukauden ahkeran lenkillä käynnin ansiosta tuo 1000km on ihan saavutettavissa. Kesällä sain muutamalle kuukaudelle reilusti yli 100km viikkoja, mutta yleisesti juoksumäärät vaihtelivat kuukausittain paljon. Marraskuussa sain juuri tuon 110km täyteen ja olisin saanut vielä enemmänkin jos vain olisin käynyt niinä päivinä lenkillä kun päätin jättää sen väliin. AInoa asia mitä en tiedä on tuleva sää ja sitä kautta lenkkien vähentyminen. En ole asettanut mitään pakotetta saada 1000km täyteen, mutta ainakin yritän. Tämä ei kuitenkaan vaadi mitään pitkiä lenkkejä vaan aika riittää hyvin samaan tyyliin mitä olen nyt käyttänyt. Noin viiden kilometrin lenkkejä vain monia viikossa joilla saa yhteensä noin 20 - 30km viikossa.

Vaikka nyt yritänkin saada tuota juoksu tavoitettani täyteen niin kuntosalitreeneihin se ei tule vaikuttamaan yhtään. Kuntosalitreenit menevät silti edelle enkä ole esimerkiksi vähentämässä kuntosalitreenejä saati keventämässä niitä. Tuokin jo kertoo siitä, että vaikka juoksussa on tavoite niin ihan niin tärkeä se ei ole, että se vaikuttaisi kuntosalitreeneihin. Toisaalta olen nyt viimeaikoina hieman nähnyt ahkeran lenkillä käymisen vaikuttavan kuntosalilla jaksamiseen, mutta eipä se ole ihme. Kun sain viime kuussakin 110km juoksukilometrejä niin kyllähän se jotenkin vaikuttaa kuntosalitreeneihin. Tätä asiaa en sinällään kamalasti miettinyt vaikka pidin tietoisesti väliä lenkillä käymisestä sekä välipäiviä kun tunsin kropan olevan väsynyt. Mitään pitkiäkään lenkkejä ei tullut tehtyä kuntosalipäivänä vaan ne muutamatkin osuivat viikonlopulle.

[[{"fid":"314","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Tänäänkin oli havaittavissa hieman väsymystä kuntosalilla ja esimerkiksi viimeiseen sarjaan ranskalaisessa punnerruksessa tarvitsin hieman apua. Muutamat viiset toistot tulivat tehtyä pakotettuina toistoina enkä itse jaksanut nostaa enään tanko juuri yhtään. Jos olisin jättänyt ottamatta 2.5kg painot niin tangossa olisi ollut 5kg vähemmän painoja ja olisin jaksanut tehdä sarjat paremmin. Tietenkin kun teen erilaisia treenejä viikosta toiseen niin en voi vertailla jaksamista niin hyvin treenien välillä. Vielä tänään treenini erosi muista vastaavista pitkiin aikaihin, koska tein sellaisia liikkeitä joita en ole tehnyt hetkeen. Vaihtuvissa treeneissä juuri yksi haitta puoli on se, että treenejä ei voi helposti verrata keskenään.

Tein tänään pitkästä aikaa vinopenkkiä käsipainoilla ja pienen pohdinnan jälkeen painot osuivat hyvin kohdille. En ollut tehnyt pitkään aikaan vipunostoa käsipainoilla joten en muistanut millä painoilla olin tehnyt viimeksi liikettä. Vinopenkin jälkeen tein dippiä johon meni valtavasti voimia. Dippi on sellainen liike jota en ole tehnyt kamalan useasti nyt kun olen tehnyt pidempiä sarjoja, koska dipin jälkeen loput liikkeet menevät väsyneesti. Tänään juuri ranskalainen punnerrus meni todella väsyen, mutta tämä johtui myös siitä, että kyseessä oli kolmas ojentajaliike tänään. Ihan viimeiseksi liikkeeksi minun piti tehdä normi beck-deck, mutta huomasin laitteen olevan pois käytöstä. Tämän johdosta kokeilin ensimmäistä kertaa ikinä onko tuo nyt vipunostot rinnalle laitteella. Periaatteessa ihan normi beck-deckin tapainen laite, mutta kuitenkin ihan erilainen. Itse en oikein tykännyt laitteesta joka johtui lähinnä siitä, että mielestäni en saanut hyvää tuntumaa. Tämän tutuman puute saattoi johtua myös väsymyksestä, koska kyseessä oli kuitenkin jo viimeinen liike ja tätä ennen minulla oli jo vaikeuksia ranskalaisen punnerruksen kanssa. Ehkä laitetta pitäisi kokeilla vielä uudestaan tai ehkä on vain parempi unohtaa koko laitteen olemassa olo.

Rinta- & ojentajatreeni

  • Vinopenkki käsipainoilla 3x20 25kg
  • Dippi tiputussarja 20kg x10, 15kg x10, 10kg x7, 5kg x5
  • Alaristikkäistalja 3x20 20kg
  • Ojentajapunnerrus tanko tuettu 1x20 50kg 2x20 60kg
  • Ranskalainen punnerrus maaten 3x20 32,5kg
  • Vipunostot rinnalle laite 1x20 40kg, 2x20 50kg

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.