Sunnutaina selkätreeni ja maastavedossa kokeilin uutta settiä

16.11.2016 - 12:06

Menin vaihteeksti kävellen kuntosalille pyöräilyn sijasta. AJattelin olevani ainakin hieman enemmän virkeämpänä kun aamupäivän olin lähinnä katsellut televisio-ohjelmia ja ollut hiekan tietokoneella. Toisaalta ajatttelin mennä pyörällä, koska se olisi ollut kevyempi ja nopeampi tapa mennä kuntosalille. Ihan vain senkin takia, koska vasemmassa jalassa on vielä hieman rasitusvammaa. No jokatapauksessa menin kuntosalille kävellen ja siinä matkalla keksin miten aloitan tämän päivän selkätreenin. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä jalkatreeni tänään, mutta päädyin tekemään selkätreenin ihan tuon jalassa olleen rasitusvamman vuoksi. Matkalla kuntosalille mietin ja suunnittelin mahdollisia variaatioita sekä toistomääriä maastavedon tekemiseen. Korotussarja, tiputussarja sekä pyramiidisarja kävivät mielessä sekä millaisilla toistomäärillä niitä voisin tehdä. Halusin miettiä ihan normaalin pitkän sarjan tilalle jotain hieman erilaisempaa ja lähinnä toistomäärät mietitytti kun halusin setin yhteismäärän olevan lähellä kahtakymmentä.

Taisin päätyä mietinnässä pieneen tiputussarjaan, mutta aloitin treenin maastavedossa pyramiidisarjalla. En ollut aikaisemmin tehnyt maastavedossa pyramiidia joten se oli nyt ensimmäinen kerta. En ole tosin tehnyt tiputus- tai korotussarjaa kuin kerran tai pari. Yleensä maastaveto menee ihan normaalilla tavalla x määrä toistoja ja painon nostaminen kunnes ollaan lopullisissa painoissa. Pyramiidi oli kolmitasoinen ja jokaisella sarjalla vähensin yhden toiston per sarja. Aloitustason paino oli 100kg, toisen tason 130kg ja "huippu" 150kg. Pyramiidi lähti liikkeele ensimäiseltä tasolta jonka jälkeen tasoja mentiin ylöspäin. Ylhäälle päästyä tultiin sitten alas. Liikkeen ollessa maastaveto painojen vaihtoon kului hieman enemmän aikaa kuin toisessa liikkeessä, mutta yritin tehdä painojen vaihdon mahdollisimman nopeasti. Mitään lepohetkiä tähän ei suinkaan tullut vaikka painojen vaihtamisessa ja uuden painon aloittamisessa menikin se pieni hetki.

[[{"fid":"297","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Muutenkin selkätreeni meni normaalisti poikkeavasti siinä mielessä, että en tehnyt tänään normaali ala- / ylätaljaa. Mietin kyllä viimeiseksi liikkeeksi ylätaljassa korotuksia niin paljon kuin menee, mutta päädyin tekemään eri liikkeitä. Liikkeitä kertyi tänään yhteensä viisi, mutta esimeriksi tuo ylätaljan tekeminen olisi ollut vielä hyvin mahdollista. Sitä kuinka hyvin sen olisin jaksanut tehdä on toinen juttu.

Tänään oli taas sitten normaalia vähemmän väkeä kuntosalilla mikä hieman yllätti. Ei ollut niitä keitä siellä on normaalisti ollut sunnuntaisin vaan siellä oli enemmänkin random porukkaa. Perjantaina oli enemmän väkeä ja tänään vähemmän mikä on sinällään ihmeellistä. Vielä kun tänään sää oli suhteellisen lämmin, mutta sateisen näköinen niin luulisi kuntosalilla olevan silloin ihmisiä. Vai oliko juuri tuo melkein sateinen sää juuri se syy miksi tänään ei ollut väkeä. Ken tietää onko ulkona olevalla säällä merkitystä vai ei kuntosalilla olevaan väkimäärään. Nykyään vain tuntuu, että jokainen päivä on vain yksittäinen päivä ja ihmiset joita näkee usein eivät aina käy samoina päivinä saati samoina kellonaikoina.

Selkätreeni

  • Maastaveto pyramiidisarja
    • 100kg x5, 130kg x4, 150kg x3, 130kg x4, 100kg x5
    • 100kg x4, 130kg x3, 150kg x2, 130kg x3, 100kg x4
    • 100kg x3, 130kg x2, 150kg x1, 130kg x2, 100kg x3
  • T-kulmasoutu 3x20 30kg
  • "Vinotalja" narulla (Lat Rope Yankers) 3x20 40kg
  • Shotgun-row istuen 1x20 20kg, 3x20 30kg
  • Straight arm pulldown 3x20 40kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.