Mietin liikaa jaksanko tehdä selkätreenin

16.11.2016 - 12:06

Tein tänään yhden virheen ja meinasin tehdä toisen. Aamulla heräsin aikaisin jotta olisin ehtinyt juoksemaan sekä mennä pyörällä töihin. Aamulenkki joko ennen pyöräilyä töihin tai sitten pyöräilyn jälkeen toimistolta. Tiedän kyllä että tälläinen suunnitelma on hieman liikaa ja vie aikaa enemmän kuin pelkkä juokseminen. Aamulenkkiä varten onkin vain parempi mennä autolla töihin ja jättää pyörällä meneminen vain pyöräilyyn. Tänään kuitenkin varasin aamulla sen verran aikaa että olisin pystynyt juoksemaan noin 5km - 6km lenkin pyöräilyn lisäksi. Tälläinen oli suunnitelma eilen illalla ja aika hatara sellainen mistä en ollut yhtään varma. Herätessäni aamulla tämä suunnitelma tuntui koko ajan vain huonommalta. Olin väsynyt eikä minua kiinnostunut lähteä juoksemaan sekä pyöräilemään eli tämä tuntui aamulla olevan vain liikaa. Aamulla kyllä mietin aamuvalmisteluita tehdessä juoksemista ennen töihin lähtöä mutta kellon menessä eteenpäin tämä ajatus hiipui hetki hetkeltä. Tämä juoksu + pyöräily compo olisi ollut kyllä tänään liikaa jonka onneksi vältin.

Päivän suurin virhe oli miettiä liikaa illan kuntosalitreeniä jaksamisen kannalta. Eilen kuntosalitreenin jälkeen tunsin olevan todella väsynyt ja palautuminen tuntui vievän paljon aikaa. Tämän johdosta aloin miettimään miten tulen jaksamaan tämän illan kuntosalitreenin. Tämä oli siinä mielessä virhe että aloin miettimään asiaa hieman liikaa jonka johdosta aloin epäilemaan jaksamista enemmän. Ennen treeniä ei pitäisi alkaa miettimään jaksamisia sillä se alkaa sekoittamaan liikaa treeniä. Parempi olisi ollut etten olisi miettinyt miten tulen jaksamaan vaan katsonut päivän kunnon lämmittelypainoilla. Parempi vain keskittyä treenin suunnittelussa / mietinnässä liikkeisiin, variaatioihin sekä sarjojen pituuksiin.

Kova selkätreeni pitkästä aikaa

Vaikka mietin hieman liikaa jaksamista mikä melkein pilasi treenin niin kuin menin epäilevänä kuntosalille niin palasin sieltä todella iloisena ja hyvän tuulisena. Tänään selkätreeni kulki vanhaan tapaan todella hyvin. Selkätreeni ei ole mennyt pitkään aikaa niin hyvin kuin tänään mutta osa syy on myös se että treenasin viime vuonna pitkään pidemmillä sarjoilla jolloin treeneistä tuli erilaisia. En nyt lähde vertailemaan lyhyempien sarjojen treenejä sekä pidempien sarjojen treenejä keskenään kun niitä ei voi verrata edes keskenään. Ihan vain muuten sanon että tänään selkätreeni oli pitkästä aikaa kova ja hyvä sillä olen treenannut pidempään lyhyemmillä sarjoilla niin lyhyemmistä sarjoista on minulle eneemän vertailukelpoisempia treenejä.

Tämän päivän treenistä tekee vielä kovan sekin seikka että viimeksi kun tein tälläisen selkätreenin minulla oli itselläni enemmän painoa joten tein tämän päivän selkätreenin kevyempänä mitä aikaisempia samankailtaisia selkätreenä. Tämä tekee tämän päiväisestä vieläkin paremman treenin mutta ei tämä ihan top 5 treeneihin mene. Vaikka tuossa mainitsin ettei treeni mennyt top 5 treeneihin niin en pidä näistä mitään kirjaa mikä treeni on parempi kuin toinen mutta arvostan muutamia treenejä korkeammalle kuin toisia. Esimerkiksi ennätykset tai suurilla painoilla tehdyt pidemmät sarjat kuuluvat näihin treeneihin mitkä nostan muita ylemmäksi. Näihin treeneihin kuuluu siis kerrat jolloin olen tehnyt tämän hetkisiä ennätyksiä sekä 200kg ja 210kg saatuja pidempiä sarjoja maastavedossa. Käytännössä siis omat parhaat selkätreenit ovat niitä treenejä joissa maastaveto on mennyt normaalia paremmin.

Tänään myös maastaveto onnistui paremmin kuin aikoihin. Sain tehtyä 200kg kaksi sarjaa toisen kolmen toiston ja jälkimmäisen kahden toiston. Olin näihin sarjoihin todella tyytyväinen sillä en ole aikoihin nostellut tälläisiä painoja ja viimeksi ei edes tainnut 200kg nousta jos ihan oikein muistan. Tämän jälkeen laskin vielä painot 180kg joilla tein pari sarjaa niin paljon kuin jaksoin. Tämän päivän suunnitelma oli paukuttaa maastavedossa suurilla painoilla mahdollisimman paljon toistoja. Ehkä tein tänään hieman liian suurilla painoilla ja pienemmillä painoilla olisin saanut suurempia toistomääriä. Tietenkin oli nyt hyvä tehdä hieman suuremmilla painoilla kun tänään jaksoin niilä tehdä kun nykyään tuokaan ei välttämättä ole ihan normaalia.

Maastavedon jälkeen tein loput kolme liikettä sitten kahdentoista toiston sarjoilla joita käytin eilen treenissä ja on suunnitelmissa myös käyttää loppuviikon treeneissä. Kahdentoista toiston sarjoja niin isoilla painoilla kunhan vain tuo kaksitoista toistoa mene. Tarvittaessa sitten pienempää painoa mutta tarkoitus oli saada kahdentoista toiston sarjoja. Nyt olen taas huomannut pidempien toistojen jälkeen että isommilla painoilla tehtyjen treenien jälkeen kropan palautumisaika on myös pidentynyt. Pidemmillä sarjoilla kroppa alkoi hyvin väsymään mutta yleinen palautuminen tuntui olevan helpompaa. Alkuvuoden aamutreeneissä kun tein isommilla painoilla niin painot / treenit eivät olleet ihan tätä samaa luokkaa jolloin myöskin palautuminen oli erilaisia. En tiedä sitten paljonko viime viikon juoksut vaikuttavat nyt palautumiseen mutta jotenkin vain tuntuu että näiden kahden kuntosalitreenin jälkeen palautuminen on ollut hitaampaa kuin tuplatreenipäivien jälkeen mikä itseäni ihmetyttää. Ehkä loppuviikosta perjantain jälkeen huomaa viikonloppuna missä kunnossa kroppa sitten on sillä ainakin tuplatreeniviikkojen jälkeinen viikonloppu oli väsynyttä oloilua eli silloin näen pidemmän aikavälin vaikutuksen.

Käytin tänään treenatessa pitkästä aikaa pitkiä collegehousuja jotka olin pääsiäisenä ostanut. Ohuemmat college-housut jotka eivät olleet liian paksut kun lähinnä paksuuden ja sitä kautta kuumuuden takia olen collegehousuja kaartanut viimeaikoina. En tiedä auttoiko collegehousut tämän päivän jaksamiseen ja sitä kautta hyvin menneeseen treeniin mutta aloin miettimään asiaa siltä kannalta että niillä olisi ollut vaikutusta. Yhteen aikaan treenasin vallan collegehousuilla mutta jossain vaiheessa vaihdoin ne polvihousuihin lähinnä sen takia kun collegehousuilla alkoi olemaan kuuma. Tänään kuitenkin otin collegehousut treenaamiseen ihan vain sitä varten kun tein tänään maastavetoa ja olen välillä onnistunut saamaan reidet hieman verille kun tanko on osunut reisiin. Sitä kun koittaa tuoda tangon mahdollisimman lähellä niin tällöin se myös osuu reisiin ja tangon ollessa karhea niin ei se paljon vaadi että reidet ovat hieman veressä. Tämän päivän onnistumisen myötä olen miettinyt käyttäväni collegehousuja myös perjantaina jolloin minulla on vuorossa jalkatreeni sekä myöskin ensiviikolla olen käyttämättä collegehousuja. Haluan nyt katsoa että onko housuilla mitään merkitystä treeniin ja ainakin tämän päivän perusteella saattaisi olla.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x5, 180kg x5, 200kg x3, x2, 2x3 180kg
  • Kulmasoutu käsipainoilla 2x12 45kg, 40kg x12
  • Alatalja 80kg x12, 3x12 100kg
  • Ylätalja kahva 3x12 60kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.