Jatkoin selkätreeniä uusilla kokeiluilla sekä samalla kaavalla mitä viimeaikoina eli vähemmän normaaljeita taljoja

16.11.2016 - 12:06

Tiistain selkätreeni vaihtui keskiviikolle. Ehkä näin oli lopulta parempi, että sain yhden päivän vielä väliä viime perjantaina tekemääni selkätreeniin. Kun viime viikolla selkätreeni vaihtui tiistailta perjantaihin niin tämä tarkoitti myös sitä, että selkätreenien välinen aika lyhentyi tälle viikolle sillä nyt ei ollut tarkoitus yleisesti vaihtaa selkätreenin päivää. Viime perjantaina tein kuitenkin maastavedossa 230kg kahden toiston "sarjan" sekä jatkoin tämän jälkeen 150kg sumo maastavedolla sarjoja. Tämän pohjalta jo perjantain selkätreeni oli raskas ja tunsin treenin vaikutukset selässä viikonloppuna. En pahassa vaan hyvässä sillä en tuntenut käytännössä kipua vaan tuntoa siihen, että olin treenannut selkää.

Yleisesti näin oli lopulta parempi, että parin viikon aikana treenien päivän hieman vaihtuivat sillä muutoin päivien vaihteluita ei pahemmin ole ollut. Lomani aikanakin päivät melkein pysyivät samoina eikä oikeastaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tullut vaihdoksia. Olen tässä hieman miettinyt vaihtavani treenipäiviä / lihasryhmien päiviä, mutta tällä hetkellä en haluasi oikein tehdä kunnon treeniä viikonloppuna. Yhteenaikaan kyllä aloitin treeniviikon sunnuntaina eikä siinä ollut sinällään mitään vikaa tai vaikeuksia tehdä treeniä, mutta haluaisin kuitenkin tällä hetkellä pitää viikonloput vapaina "kunnon" treeneistä. Vatsa- / kytkitreenit käyvät kyllä viikonloppuun. Olen myös hieman miettinyt päivien hajauttamista pienempiin osiin tai jotain.

Saa nähdä tänään kuinka hyvin jaksa tehdä selkää sekä mitä kaikkea tulen tekemään. Perjantaina kokeilin jo hieman uutta ja huomasin, että kaikki ei onnistu hyvin sillä tavalla millä tein. Tänään vuorossa saattaa olla uusia kokeiluita uudemmissa liikkeissä, mutta eri variaatiolla / paikassa. Myöskään en ole päättänyt miten tännään teen maastavetoa. Teenkö vallan sumo maastavetoa tai käytänkö samaa tapaa kuin perjantaina eli aluksi normaalia maastavetoa aika isoilla painoilla päivän kunnon mukaan minkä jälkeen sumo maastavedossa viiden toiston sarjoja päivän painoilla. Tälläinen tyyli rasittaa sumo maastavedon painoja, mutta tällä tavalla saan tehtyä molempia tyylejä. Tietenkin nyt olisi hyvä jatkaa sumo maastavedon tekemistä ja tässä yrittää suuremmilla painoilla kun kyseessä on kuitenkin minulle uudempi liike jossa tarvitsisi hioa tekniikkaa.

Hieman uutta sekä uudempaa tekemistä selkätreenissä

Tänään hieman jatkoin viimeaikaisia selkätreenejä siinä mielessä, että kokeilin uutta sekä tein hieman vähemmän normaaleja taljoja. Lomani aikana selkätreeneissä tapahtui siltä kannalta eroavaisuuksia normaaliin tekemiseen, että ajoin vähentämään normaaleita taljaliikkeitä eli alataljaa sekä ylätaljaa. Ainakin ihan normaalilla tyylillä tekemistä. Vahdoin normaalimmat taljaliikkeet hieman erilaisiin sekä sellaisiin joita olen tehnyt joskus, mutta ovat jääneet nykyään vähemmälle.

Aloitin tänään selkätreenin tuttuun tyyliin maastavedolla. Tein aluksi normaalia maastavetoa jonka jälkeen siirryin tekemään sumo maastavetoa. Tänään normaalissa maastavedossa tein käytännössä muutaman toiston settejä ja sarjat jäivät sitten puolestaan sumo maastavedon puolelle. Yritin tänään jopa nostaa normaalissa maastavedossa 250kg, mutta jo 220kg kohdalla kyllä tajusin ettei tuo tulisi nousemaan. 220kg olisi pitänyt nousta kevyemmin, mutta tästä huolimatta yritin kokeilla 250kg mikä ei tietenkään noussut.

Normaalissa maastavedossa kun tuli tehtyä ykkösiä tai kakkosia niin sumo maastavedossa jokainen setti oli viiden toiston sarjan. Aluksi tein 150kg painoilla viiden toiston sarjan mitä seurasi yksi 190kg painoilla tehty viiden toiston sarja. Tämän jälkeen laskin painoja takaisin 150kg joilla tein vielä kolme viiden toiston sarjaa. Ensi kerralla taidan tehdä pelkästään sumo maastavetoa jotta saan yrittää hieman suurempien painojen käyttöä. Haluaisin saada pidempiä sarjoja 180kg - 200kg painoilla useamman, mutta tämä ei onnistu kun olen tehnyt normaalin maastavedon ennen.

Maastavetojen jälkeen vuorossa oli uusi liike tai oikeastaan variaatio. Kulmasoutu maasta selkäsuorana. Näin kyseisen tyylin jossain Youtube videossa ja tänään sitten päätin jostain syystä kokeilla tätä liikettä. Oikeastaan olin tainnut jo hieman etukäteen miettiä, että olisin tänään kokeillut tätä liikettä. Normaaliin kulmasoutuun verrattuna liike lähtee maasta ja muutenkin asento muistuttaa aikalailla suorin jaloin maastavetoa. Mielestäni tärkeä vain saada pidettyä selkäsuorana vaakatasossa joten tänään liikkeen tekemiseen en ottanut paljoakaan painoja. En edes lähtenyt yrittämään nostaa painoja pikkuhiljaa katsoakseni paljonko saisin painoja vaan lähinnä yritin saada tekniikan kuntoon.

Tänään yritin tehdä myöskin vinoa ylätaljaa ylätaljassa kun ristikkäistaljassa ei viimeksi riittänyt painot. En tiedä oliko tämä enemmänkin koomisen näköistä kuin järkevän. Painot olivat sopivat, mutta ylätaljan penkki oli hieman liian lähellä joten yhtä yhtää asentoa ei saanut tämän johdosta. Mielestäni tätä liikettä ei oikein voinut tehdä ylätaljssa sinällään vaan olisin tarvinnut jonkin penkin jotta olisin saanut asentoa taaksepäin. No ainakin tarjosin koomista tekemistä jos joku edes katsoi tänään omaa säätämistä.

Selkätreenin loppuun tein tänään 10kg tiputussarjan vaakasoutulaitteessa. Olin hieman yllättynyt kuinka hyvin lopulta jaksoin tehdä kun takana oli kuitenkin monta liikettä. Kymmenen toistoa ja kymmenen kilon tiputukset aloittaen 100kg ja päättyen 20kg. Olisin voinut ihan hyvin lopettaa sarjan tekemisen jo johonkin 40kg sillä 30kg sekä 20kg tekeminen tuntui sinällään aika kevyelle.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x3, 150kg x2, 190kg x2, 220kg 2x1
  • Sumo maastaveto 150kg x5, 190kg x5, 150kg 3x5
  • Kulmasoutu maasta suoralla selällä 60kg 3x10
  • Kulmasoutu käsipainoilla kääntäen vinopenkissä 20kg 3x10
  • Vino ylätalja ylätaljassa 60kg x10, 80kg x10, 60kg 2x10
  • Ylätalja lapio 70kg 3x10
  • Ristikkäistalja vedot 30kg x10, 40kg x10, 50kg 3x10
  • Vaakasoutu 10kg tiputussarja 10 toistoa 100kg -> 20kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.